Mozgásfejlesztés

Komplex korai fejlesztés

 

korai fejlesztés

Korai fejlesztő tevékenységünk, a mozgásfejlesztés legfontosabb küldetése: a lehető hamarabb, a lehető legkorábban, a lehető legjobb szakértelemmel, a lehető legjátékosabb és legtudatosabb módon nyissunk a világ felé. Gyermeked első 6 évében tudunk legnagyobb mértékben hatni a (mozgás)fejlődésére, ugyanis az idegrendszere a korai időszakban képlékeny (azaz plasztikus) és az agyi érési folyamatok is ebben a periódusban zajlanak. Ebből következik az is, hogy a későbbi tanulási zavarok (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, stb), nehézségek megelőzése szempontjából kulcsfontosságú a korai szakban történő mozgásfejlesztés.

0-3 éves kor

Kisbabád számára alkottuk meg “korai fejlesztés” programunkat, melynek keretein belül segitjük őt a világ felfedezésében, képességei kibontakoztatásában. Azzal együtt, hogy gyermeked elvesziti az anyaméh gyengéd védelmét, rengeteg új feladattal és kihivással kell megbirkóznia születése után, nem beszélve arról, hogy Anya fejében is számos kérdés cikázik: „Mindent jól csinálok? Mikor is kellene emelnie a fejét? Hogyan is kellene tornáztatnom? Mit tehetek még a kisbabám fejlődése érdekében?” Mi minden kérdésedre igyekszünk választ adni fejlesztő foglalkozásainkon és megtanitjuk, hogyan tudd beépiteni a különböző gyakorlatokat otthon a mindennapjaitokba– egy vidám, de mégis nyugodt környezetben. A mozgásfejlesztés nem egyszerűen a nagymozgás és finommotorika szintjén valósul meg – a reflexek, a megismerő folyamatok adta ösvényen haladva jutunk el egyre magasabb szintekig. Kisbabádnak nem a mászsást, vagy a kúszást tanítjuk meg direkt úton – ehelyett olyan mozgásos helyzetekbe, kontextusba vonjuk be őt, ami segíti az alapvető mozgásformák elsajátításában.

baba

Gyermeked fejlődése hasonlit ugyan a többi babáéhoz – az átlaghoz- mégis sok esetben tapasztalhatunk kisebb nagyobb eltéréseket más gyerekekhez képest. Előfordul, hogy arra leszünk figyelmesek, hogy mozgásafejlődése nem az optimális sorrendben történik, netán a két oldalát nem egyformén használja, stb. Célunk, hogy megtaláljuk ezen eltéréseket, és ezzel együtt megoldást nyújtsunk a problémára. Célunk, hogy pontos és tiszta képet kapj arról, hogy kisbabád fejlődése mennyiben más, miben más és mit tudunk tenni mi – mit tudsz tenni Te annak érdekében, hogy segítsd őt. Célunk, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott Anyukája és Apukája legyen kisbabádnak.

Mire érdemes figyelned, mikor érdemes hozzánk fordulni?

-ha ügyesebbé szeretnéd tenni kisbabád mozgását

-ha kisbabád számára nehézséget okoz megtartania a fejét ülésbe húzáskor, hasonfekvésben

-ha inkább csak az egyik oldalán (bal vagy jobb) szeret tevékenykedni

-ha nehezen indul neki a megfordulásnak

-ha nem szabályosan (kéz-láb mozgás összhangja) kúszik, mászik

-ha nem találja egyensúlyát, bizonytalanul ül, esetlen a mozgása

-ha sokszor látod lábujjhegyen mászkálni

3-5 éves kor

Gyermeked oviba készül, de úgy érzed, picit lemarad a társaitól? Vagy egész egyszerűen csak szeretnéd, hogy fejlődése a lehető legjobb ütemben történjen? Segitünk, hogy a bizonytalanságok és félelmek, kétségek eltűnjenek, s helyükre egy boldog, kiegyensúlyozott ovis gyermek lépjen.

baba3

Ovis lett gyermeked, de úgy érzed, nem tudja felvenni a ritmust, megszokni a megváltozott élethelyzetet? Netán az óvónénik javasolnak fejlesztést a kicsinek? Gyertek el hozzánk, és behozzuk a lemaradást, leromboljuk a gátakat. Célunk, hogy a mozgás és játék segitségével megmutassuk gyermekednek, mi mindenre lehet képes.

Iskola előtt

iskola előtt

Az iskolakezdés minden gyerek számára egy óriási utazás kezdete: ki könnyedén, ki nehezebben birkózik meg a 45 perces „egyhelybenüléssel”, a szigorú szabályokkal, korlátokkal, no meg a tananyaggal. Ha kételyeid támadnak gyermeked iskolaérettségével kapcsolatban, keress meg minket, és feltérképezzük a terepet! Részletesen végigbogarásszuk a különböző részterületek fejlettségi szintjét, és az iskolai tevékenységekhez szükséges alapvető készségeket, képességeket.

Korai fejlesztő programunk felépitése:

– ismerkedés, állapotfelmérés, konzultáció

– mozgásfejlesztés

– kognitiv képességek fejlesztése

– életkorának megfelelő mozgásmiták, reflexek nyomon követése

– beszédfejlesztés

– szociális – és értelmi funkciók fejlesztése

– játék, játék, játék 🙂

Foglalkozásaink 

 • Sulira fel! – iskolaelőkésztő program
 • Mozgásprogram eltérő fejlődésmenetű 0-8 éves korosztály számára
  (primitív reflexmaradványok, általános idegrendszeri éretlenség, tanulási részfunkció- és viselkedészavar, hiperaktivitás, autisztikus spektrumzavar esetére)
 • Te és Ő – mama – baba
 • Bébi-torna

A foglalkozásokat tartja: Gabi

Árainkról bővebben itt tájékozódhatsz.

Mozgásfejlesztés iskolásoknak

torna

Úgy érzed, gyermeked mozgása kicsit ügyetlen, nincs megfelelő tónusa, renyhe a tartása? Tanulási, magatartási problémái vannak? A Zsiráf tornát Nektek találtuk ki!

Segítünk továbbá lúdtalp és gerincbántalmak, tartáshibák megelőzésében ill. a már kialakult problémák kezelésében és megoldásában ovis kortól kamaszkorig.

 • Mozgásprogram eltérő fejlődésmenetű 6-12 éves korosztály számára

  (primitív reflexmaradványok, általános idegrendszeri éretlenség, tanulási részfunkció- és viselkedészavar, hiperaktivitás, autisztikus spektrumzavar esetére)

Sok esetben a kognitív (értelmi) és a szociális képességek kibontakozását és optimális fejlődését a fennmaradó primitív reflexek akadályozzák. Mozgásprogramunkban lyan speciális mozgásformákat, pedagógiai és környezetei ráhatásokat alkalmazunk, melyek az agyi idegpályák kiépülését a helyes irányban segítik elő.

Hogyan segít a gyermekednek ez a tornaprogram?

Egyensúlyfejlesztés – önbizalom erősítés            

 1. Tér és gravitáció érzékelés – migrációs sejtek – új idegrendszeri kapcsolatok kiépítése
 2. Az egyensúlyérzékelés és a látás összefüggései alapján a finommozgást és proprioceptív érzékelést fejlesztjük
 3. Egyéni fejlődésmenetek figyelembe vételével fejlesztünk, legyen bármi is a probléma:
  – hiperaktivitás, ADHD (jellemző tünetei – impulzivitás, motoros nyugtalanság – gátló funkciók hiánya; egyensúlyi problémák, kauzális gond)

– figyelemzavar: egyirányú és többirányú figyelem kiépítése

– viselkedészavar: akaratlagos mozgásszabályozás és a viselkedés összefüggései alapján történő mozgásfejlesztés

– autizmus spektrumzavar: speciális érzékelési zavarokhoz igazodó mozgásos fejlesztés

 • Tartásjavító torna – Core training gyerekeknek

lúdtalp

Gyermekedre sajnos fokozottan érvényes a rohanó világ zaklatott életmódja, ami a rengeteg ülés, és a nehéz iskolatáska cipelése következtében fellépő mozgásszervi problémák okozója. A rossz életmód, a gyors növekedés és a gyenge izomzat trió lúdtalpat, gerincferdülést (scoliosist), derékfájdalmat, tartáshibát fog okozni előbb vagy utóbb. Ha mindez kezeletlen, a deformitások csak erősödni fognak, mire a gyermek felnőtt korba lép. Lomha, esetenként fájdalmas mozgás lesz rá jellmező, és a tanulás is nehezen fog menni. Mi, mozgásfejlesztő szakemeberek nem győzzük eléggé hangsúlyozni: előzzük meg a bajt, s ha már kialakult, tegyünk ellene minél előbb!

Sajnos az iskolai testnevelés órák nem elegendőek egy gyermek napi mozgásigényének kielégítésére, a mozgásfejlődésre pedig pláne, ezért is fontos olyan nagyon az odafigyelés.

A Csíkos Zsiráfban egy olyan óra keretein belül tanulja meg gyermeked a mozgás szeretetét, és sajátítja el a megfelelő mozgásformákat, mely során erősödnek törzsizmai (has, hát, csípő és váll körüli izmok), az ízületek mozgástartománya növekszik, és koordinációja, egyensúlya is megfelelő lesz- így már a suliban is jól tud majd teljesíteni.

 

A foglalkozást tartja: Gabi

Árainkról bővebben itt olvashatsz.

 • Craniomandibularis diszfunkciók terápiája

cranio mozgás

A temporomandibularis, azaz az állkapocs ízület rendellenes állása, működése bizony sokszor keserítheti meg gyermeked mindennapjait. Sok esetben nem specifikus fej -vagy fogfájás, fülzúgás, gyakori éjszakai fogcsikorgatás vagy éppen pattogó állkapocs jelzi, ha gond van az adott területen. Mozgásfejlesztéssel kiegészített craniomandibularis terápiánk során speciálisan a rágízület okozta panaszokra koncentrálunk. A kezelés alkalmával feltérképezzük a szervezet egészét, hiszen rendkívül gyakori, hogy például gerincferdülés, a lábak hosszkülönbsége vagy az előrehelyezett fejtartás rövid időn belül bizony rágóízületi problémákat okoz.

cranio mozgás2

A mozgásvizsgálatot követően jellemzően a feszes, görcsös arcizmok, szájüregi izmok lazítása a fő feladatunk, az ízület mobilizálása mellett. A kezelést minden esetben gumikesztyűben végezzük.

A terápia rendkívül jól alkalmazható logopédiai kezelések/fejlesztés mellett, illetve különböző fogászati/fogszabályozási kezelések kiegészítőjeként.

A terápiát alkalmazza: Gabi

Árainkról itt olvashatsz.

 

 • Kinesio taping gyerekeknek – mozgásfejlesztés kiegészítője

kinesio mozgásfejlesztés

A mozgásterápiánk kiegészítőjeként kínáljuk a Kinesio Tape technikát, hogy gyermeked mozgásszervi problémáját a leghatékonyabban orvosolhassuk. A Kinesio Tapeing egy olyan módszer, mely önállóan és kiegészítésként is alkalmazható terápia. Kíválóan segédkezik tartáshibák, lúdtalp esetén, de a különböző balesetek (pl. bokaficam, törések stb) rehabilitációját is nagyban megkönnyíti. Gyors segítség tud lenni duzzanat és fájdalom csillapításában is.

tape mozgásterápia

Ez a technika egy olyan speciális tapasszal dolgozik, melynek egyik felülete ragasztóanyaggal van ellátva, a másik oldal pedig egy kölünleges szálelrendezésű szövet. A legkülönfélébb színű és mintázatú szalagok eltérő mértékekben nyújthatóak, elasztikusak, ami nagyon fontos, mert épp emiatt képes dinamikusan és aktívan támasztani az adott részt. Hatásmechanizmusa azon alapul, hogy a bőrön keresztül a receptorok folyamatos, több napon át tartó állandó ingerlésével a szervezet aktivizáló és öngyógyító folyamatát nagy mértékben felerősítik. Hatására az agy specifikus ingert kap, a kezelt terület pedig gyorsabban regenerálódik.

A kezelés során gyermeked teljeskörű mozgásvizsgálatban részesül, hogy minél pontosabb legyen a terápia alkalmazása. Ezt követően a kiválasztott szalag felhelyezésre kerül, s végül megbeszéljük a kapcsolódó torna gyakorlatokat/otthoni teendőket. Egy felhelyezés 3 -7 napig marad fenn, ez területenként és az adott probléma tükrében változhat.

A terápiát alkalmazza: Gabi

Árainkról itt olvashatsz.