Szép írás és még szebb olvasás – mozgással

mozgásfejlesztés

“A mozgás sok mindenre orvosság – de nincs olyan gyógyszer, amely a mozgást helyettesítené!” – tartja a görög mondás.

Egyre több helyen halljátok/látjátok, hogy a mozgás az alapja mindennek. Mielőtt egy közhelyes dolognak kikiáltott badarságnak titulálná az ember, érdemes jobban megvizsgálni, hogyan, kinek, mikor, mivel, miben és MIÉRT tud segíteni a M O Z G Á S.

Nézzük a legelejét! Kisbabád születésekor az agyban az idegsejtek közötti kapcsolatok még nem épültek ki. Az az eszközrendszer, ami gyakorlatilag megtervezi ezeket az összeköttetéseket, a MOZGÁS. A mozgás által ugyanis a baba idegrendszerét érő kölünböző stimulációk építik a már említett idegsejtek közötti úgynevezett szinapszisokat, és segítik az ingerületek gyorsabb és hatékonyabb átadását. Ezúton létrehozzák azt a rendszert, mely alapját képezi majd a tanulás képességének is. Continue reading “Szép írás és még szebb olvasás – mozgással”

Gerincvédelem – tippek az iskolakezdéshez

kezdés

A gerincvédelem gyermekcipőben jár, ezért fontos odafigyelnünk a részletekre. A magyar óvodáskorú gyermekek 62%-ánál, a középiskolások 80%-ánál megfigyelhető tartáshiba – könnyen lehet, hogy a Te gyermekedet is érinti. Ha igen, akkor azért, ha bizonytalan vagy ebben, azért, ha pedig csak szeretnéd megelőzni a problémát, akkor azért ajánljuk figyelmedbe összefoglaló blog bejegyzésünket – s ennek nyomán tartásjavító tornáinkat, tanácsadásainkat.

iskolatáska

Continue reading “Gerincvédelem – tippek az iskolakezdéshez”

Nyári hÁzI fELaDaToK :)

Tombol a nyár, iskola elfelejtve, s gyerekeinknek már csak annyi dolga van, hogy kihasználja ennek a csodálatos évszaknak minden pillanatát. Úgy ám, minden pillanatot.. mindent, ami pihenéssel, nyugalommal, boldogsággal, és igazi, felhőtlen jókedvvel telhet. Oké, nem minden fenékig tejfel: anya ás apa sokat dolgozik, mama nem tud sokáig futni a bringa után, a nyári záporok tönkretehetik a csodásnak igérkező pikniket, a tesó pedig éppen kihúzta a gyufát.. 🙂 Ahány család, annyi történet. Egy a fix: a gyermeki leleményesség, tudás- és cselekvésvágy nem szorulhat korlátok közé.

Continue reading “Nyári hÁzI fELaDaToK :)”

Miért fontos a tanulási motiváció?

Mert a motivált állapot a tanulás pszichés feltétele. Csak a motivált tanulással érhető el, hogy gyermeked érdekelt legyen a tanulási folyamatban, és az is, hogy ezt képes legyen önállóan végigjárni. A tanulás önálló tevékenység, senki nem képes helyette semmit sem megtanulni, csak önmaga. Ezen erőfeszítései árán fog beépülni a megszerzett tapasztalat, ami hozzájárul egészséges önbizalma kialakulásához. Ezek hiányában a tanulás valóban kényszer, kínszenvedés, vagy eredménytelen.

Continue reading “Miért fontos a tanulási motiváció?”