Nyári hÁzI fELaDaToK :)

Tombol a nyár, iskola elfelejtve, s gyerekeinknek már csak annyi dolga van, hogy kihasználja ennek a csodálatos évszaknak minden pillanatát. Úgy ám, minden pillanatot.. mindent, ami pihenéssel, nyugalommal, boldogsággal, és igazi, felhőtlen jókedvvel telhet. Oké, nem minden fenékig tejfel: anya ás apa sokat dolgozik, mama nem tud sokáig futni a bringa után, a nyári záporok tönkretehetik a csodásnak igérkező pikniket, a tesó pedig éppen kihúzta a gyufát.. 🙂 Ahány család, annyi történet. Egy a fix: a gyermeki leleményesség, tudás- és cselekvésvágy nem szorulhat korlátok közé.

Az interneten – és szerencsére már nagyon sok gyerek év végi bizijéhez csatolva- is jó pár helyen olvashatunk a speciális nyári házi feladatokról. Mennyi szuper ötlet! Nem nagy ördöngősség, semmi kivitelezhetetlen, semmi divathóbort, csak egyszerűen: lehetőségek a gyereknek arra, hogy kipróbáljon, megismerjen, tapasztaljon és megszeressen dolgokat. Tudom, nem hangzik túl jól: házi feladat nyárra…. Na de ha a csemete meglátja, hogy a szerdai feladata az, hogy fejlessze tökélyre a bukfencét a kertben, vagy segitsen Anyának csokis muffint sütni, hát egy hétig nem vakarjuk le az arcáról a mosolyt. Az élményeket a gyerekek egyáltalán nem feladatnak élik meg – ne féljünk hát ettől a szótól. Az pedig, hogy milyen feladatokat adjunk a legkisebbeknek, csak rajtunk múlik s csak a képzelet szabhat határt. A teljesség igénye nélkül egy rövid lista a mi gyermekeink kedvenc nyári házijaiból:

– „szeretnék sokat medencézni”

– „apával szeretnék motorozni”

– „sok fagyit akarok enni”

– „jó lenne ha sokat kirándulnánk anyáékkal, például Balatonra”

– „ha apa vesz egy sátrat, abban akarok aludni”

– „sokat fogunk játszani otthon – már mondtam is anyának!”

– „most fogok biciklizni megtanulni”

Talán meglepő, de nem nagyon esett szó tabletről, tv-ről, és telefonokról a nyári témakörben.. 🙂

A gyerekeket egyszerűen ösztönösen hivja a természet és a család.

Ha gondban vagytok, hogy milyen érdekesebbnél érdekesebb feladatokat találjatok ki a gyerekeknek, egyszerűen csak kérdezzétek meg őket: a közös tervezés már alapból egy nagy élmény lesz a számukra – és ne felejtsétek: az együtt töltött idő a legértékesebb feladat, amire minden résztvevő csillagos ötöst kap. Ahhoz, hogy jól teljen, nem kell más, csak a szeretteink, plusz a „közhelyes dolgok”:

– vacsora előkészités együtt, vacsora a kertben

– válasszatok egy jó hosszú mesét, és mindenki olvasson egy-egy oldalt

– az alkotás öröme – legyen tiétek a környék legmenőbb ház előtti kréta rajza

– tanuljatok meg valami újat együtt: tollaslabda, házi fagyi készitése, hogyan kell felmászni egy fára stb

– óriási activity partyk

– a nagy beszélgetések a csillagos ég alatt 🙂

..és még sorolhatnánk, évekig. A gyerekek szinte bármiben szívesen részt vesznek, ne bonyolitsuk túl, tényleg. 🙂

Persze mint mindig, most is a szülőké a legfontosabb feladat: hagyni, hogy gyermekük gyermek lehessen. A szó legegyszerűbb értelmében.

-feszegessük a gyermek határait: mutassuk meg neki, hogy mi mindenre képes

-vonjuk be a felelősségteljes otthoni teendőkbe – mosogatás, lekvár befőzéséhez szükséges alapanyagok pontos kimérése

– szemezgessünk a saját gyerekkorunkból: egy izgi történet után jöhet is a közös móka

– hagyjunk teret gyermekünk saját ötleteinek kibontakoztatására, és ismerjük meg jobban egymást

Tudom, nem könnyű a nyári szünetet „tökéletesen” kivitelezni, nem is kell. Hogy boldog, felejthetetlen és önfeledt legyen, nagy szervezettséget, odafigyelést és önzetlenséget kiván – de megéri 🙂

Leave a Reply