ADHD, kreativitás és az önbizalom

Az ADHD érintett gyerekek általában több kreatív képességgel rendelkeznek  és nagyon eredeti, a szokványostól eltérő a gondolkodásmódjuk. Mély empátiájukkal, különlegesen „érzik” az életet és szinte „hatodik érzékkel” élik a mindennapjaikat, ami képessé teszi őket, hogy egyenesen a probléma közepébe találjanak ahelyett, hogy módszeresen végig kelljen azt gondolniuk. Mivel az impulzitivás (ösztönösség) az egyik alaptünet, teljesen érthető, miért kreatívabbak az átlagnál. Nem szeretnénk túlságosan fényes képet festeni az ADHD potenciálisan bénító oldalairól, de van az ADHD-nak nagyon pozitív oldala is, amely magában rejti a gyereket vagy felnőttet a sikerig repítő erőt. Mindössze annyit kellene, hogy észre kell vennünk a hátrányos tünetek másik oldalán elhelyezkedő „tükör” sajátosságokat, amelyek az ADHD-hoz társulnak, és amelyek elképesztő teljesítményre tehetik képessé az érintett gyerekeket.

És, hogy mi okozza mégis az önbizalom hiányukat?

Sajnos a meg nem értettség, a meg nem felelés érzése és az állandóan érkező negatív visszajelzések, ami kezeletlenül, nagy veszélyt jelent a kicsik számára.

A későbbiekben akár fiatalkori depressziót, drog használatot és komoly társfüggőséget válthat ki. De akár agresszivitáshoz vagy öngyilkossági hajlamhoz is vezethet.

Nagyon fontos, hogy időben szakemberhez forduljunk, ha a probléma felmerül.  A kezeletlen gyerekeknél nagyon gyorsan kialakulhat egy negatív énkép, aminek a következményeként megjelenhetnek a másodlagos károsodások. Ilyen például a motiválatlanság vagy a negatív önértékelés.

Leave a Reply